Diabetes op het menu

Diabetes op het menu

14.30 – 15.30 uur
Julianazaal
Thema Wetenschap & innovatie

Voeding en diabetes is regelmatig in het nieuws. Hoe draagt voeding bij aan het ontstaan van diabetes? Welke voeding is nu wel en niet goed voor mensen met (hoog risico op) diabetes? Jeroen Visser presenteert zijn onderzoek over de rol van voeding bij het ontstaan van diabetes type 1. Zijn onderzoek en dat van zijn internationale collega’s laat zien dat voeding in de vroege jaren van het kind een belangrijke rol kan spelen in het ontstaan van diabetes type 1. En wellicht geeft dat ook opties voor het voorkomen van diabetes type 1 bij jonge kinderen.

Vervolgens zullen we ingaan op enkele fabels en feiten bij voeding en (het voorkomen van) diabetes type 2. Er bestaan vele diëten die bij zouden moeten dragen aan een lang en gezond leven. Maar zijn deze nu voortgekomen uit een goede marketing afdeling of een goede onderzoeksafdeling? Welke voedingspatronen zijn het meest gezond, maar hoe vertalen we dit naar ons dagelijks boodschappenlijstje en bord?

Sprekers
Deze sessie wordt verzorgd door:

  • Voorzitter dr. Dries Hettinga, hoofd Kennis & Onderzoek, Diabetes Fonds
  • Prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Nutrition and Health, directeur Institute of Health Sciences, faculteit der aard- en levenswetenschappen (afdeling gezondheidswetenschappen), VU Amsterdam
  • Dr. Jeroen Visser, onderzoeker, Universitair Medisch Centrum Groningen

>>Terug naar programma-overzicht