Zelf maar dan samen

Zelf maar dan samen

10.00 – 11.00 uur
Blauwe zaal
Thema Behandeling: pillen, praten en andere plannen

Diabeteszorg is vooral ook educatie. Hoe ga jij om met je aandoening, hoe blijf je je diabetes de baas? Maar behandelaars kennen het probleem: weten is een ding, volhouden heel iets anders. Onderzoek laat zien dat het effect van educatie zeer tijdelijk is. Vaak is diabetes een opgave die te groot is om alleen mee te dealen. Kan samen dan helpen? Een sessie over groepsinterventies, de effectiviteit ervan, voor welke doelgroepen. Een sessie vol informatie over de theorie en praktijk van groepsinterventies, lopende projecten en recente resultaten vanuit onder andere PRISMA en de DISC studie.

Vera Nierkens: Samen sterk met suiker: groepsinterventie voor diabetespatiënten met extra aandacht voor het sociale netwerk van de patiënt
De sociale omgeving van diabetespatiënten speelt een belangrijke rol bij het volhouden van diabetes zelfmanagement (DZM). De Afdeling Sociale Geneeskunde heeft dit als uitgangspunt genomen bij de ontwikkeling van de interventie ‘Samen sterk met Suiker’.‘Samen Sterk met Suiker’ (SSMS) is een groepsinterventie waarbij het sociale netwerk van de deelnemers en het creëren van ondersteuning bij het omgaan met diabetes centraal staat. Tijdens de presentatie zullen de eerste resultaten over de effecten van de SSMS worden gepresenteerd.

Sprekers
Deze sessie wordt verzorgd door:

  • Voorzitter prof. dr. Frank Snoek, hoogleraar medische psychologie, VU medisch centrum, Amsterdam
  • Dr. Vera Nierkens, onderzoeker Sociale Geneeskunde, Academisch Medisch Centrum
  • Caroline Lubach, verpleegkundig consulent diabetes, Diabetescentrum, VU medisch centrum, Amsterdam
  • Suzanne Bader, diëtist Diabetescentrum en PRISMA docent train-de-trainer, VU medisch centrum

>>Terug naar programma-overzicht