Webbased diabeteszorg

Webbased diabeteszorg

15.30 – 16.30 uur
Gele zaal
Thema Behandeling: pillen, praten en andere plannen

Als voorzitter van deze sessie neemt Henk Bilo u aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de mogelijkheden van de webbased diabeteszorg. Wat kan er allemaal nu al en wat is er in de toekomst nog mogelijk? En tegen welke knelpunten lopen we aan? Maar vooral ook een inzage in de noodzakelijke randvoorwaarden van webbased diabeteszorg. Want pas als aan die randvoorwaarden is voldaan kunnen al die mooie en veelbelovende losse initiatieven ook echt geïntegreerd worden in de diabeteszorg.

Daarnaast zal Emiel Boogerd Suikerplein presenteren. De adolescentie wordt vaak gezien als een moeilijke fase in de omgang met diabetes. Gebruik van nieuwe technologieën (o.a. telecare en internet interventies) in de pediatrische diabeteszorg laten positieve effecten zien op gebied van zelfmanagement. Aan het Radboud Universitair Medisch Centrum werd door de afdeling Medische Psychologie en de afdeling Kindergeneeskunde een online polikliniek ontwikkeld: Suikerplein. Op Suikerplein is voor elke gebruiker een afgeschermd individueel behandeloverzicht terug te vinden en de mogelijkheid voor laagdrempelig contact met het behandelteam. Daarnaast geeft Suikerplein mogelijkheid voor onderling contact tussen jongeren met diabetes door middel van een forum en een chat applicatie.  Evaluatie wees uit dat gebruik van de interventie waardering van diabeteszorg en kwaliteit van leven gericht op communicatie over diabetes lijkt te verbeteren.

Rianne Mol presenteert Mijn Zorgpagina, de plek op het web waar mensen alle informatie bij elkaar vinden omtrent hun diabetes, hart- en vaatziekte of nieraandoening. Een kijkje achter de schermen: met welke doelstelling is het opgezet, hoe werkt het en wat zijn de topwidgets? Uiteraard is er ook ruimte voor u om aan te geven wat u nog mist op mijnzorgpagina.nl. Het bijzondere aan Mijn Zorgpagina is dat het opgezet en ontwikkeld is door de diverse patiëntenorganisaties: Diabetesvereniging Nederland, Hart & Vaatgroep en Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Sprekers
Deze sessie wordt verzorgd door:

  • Voorzitter prof. dr. Henk Bilo, internist, hoogleraar Inwendige geneeskunde, Isala Klinieken, Zwolle
  • Rianne Mol MSc, manager E-Health, Mijn Zorgpagina
  • Drs. Emiel Boogerd, Suikerplein, Promovendus, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het Radboud Universitair Medisch Centrum en het Radboud Expert Centre for Psychology and Medicine in Nijmegen.

>>Terug naar programma-overzicht