Thema Wetenschap & innovatie

Thema Wetenschap & innovatie

Diabetes Fonds en DESG geven samen vorm aan deze themalijn.

diabetesfonds   desg-logo

De volgende sessies worden geprogrammeerd:

 • DM type 1 – op weg naar genezing
  De genezing van diabetes mellitus type 1 is een kwestie van tijd. Het zijn niet alleen de onverbeterlijke optimisten die dat beweren, ook onderzoekers durven de stelling aan. Maar wat komt eerst: de kunstalvleesklier? Stamcellen? Immunotherapie? Eilandjestransplantatie?
 • Stem van de patiënt
  Kwaliteit van leven! Daar gaat het om bij de Stem van de Patiënt, het onderzoeksprogramma van het Diabetes Fonds dat inspeelt op de directe vragen en behoeften van mensen met diabetes. In deze sessie aandacht voor nieuwe onderzoeken die er toe doen en recente resultaten die het verschil kunnen maken.
 • Vaardig en gezond
  Diabetes en alles wat erbij hoort en erbij komt – het stelt hoge eisen aan mensen. Zelfzorg en zelfmanagement – hoe vaardig moet je zijn? In deze sessie alle aandacht voor gezondheidsvaardigheden. Nieuwe inzichten en praktische antwoorden op de vraag: hoe kan ik mijn patiënt helpen zichzelf te helpen?
 • De taboe complicaties
  Wat is de invloed van diabetes op vermoeidheid en iemands seksleven? Een sessie over het bespreekbaar maken van deze minder bekende complicaties van diabetes. Met nieuwe onderzoeksresultaten, tips en adviezen en opties voor behandeling.
 • Diabetes op het menu
  Wat doet voeding ertoe? Veel! Of het nu gaat over het voorkomen van diabetes of het ontstaan of de behandeling ervan, de functie van voedsel lijkt essentieel. Een boeiende sessie over de rol van voeding bij het ontstaan en behandelen van diabetes type 1 en 2.
 • Diabetes 4.0
  Diabetes 2.0 is al deels zichtbaar, maar hoe ziet de preventie en behandeling van diabetes er uit bij versie 4.0? Welke behandelingen en technologische hoogstandjes worden dan ingezet om diabetes nog beter te behandelen?  In deze sessie een kijkje  in de keuken van de toekomst.

Bekijk hier het programma-overzicht