Drie genomineerden voor DESG-Leonardprijs 2016

Drie genomineerden voor DESG-Leonardprijs 2016

Er zijn dit jaar drie genomineerden voor de DESG-Leonardprijs 2016, een eerbetoon aan bijzondere activiteiten voor kinderen en jongeren met diabetes. De genomineerden zijn: Inge Olivier (Diabetesvereniging Nederland), Stichting ééndiabetes en Stichting Kinderdiabetes Zeeland. De DESG-Leonardprijs is een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland en wordt uitgereikt tijdens de Nationale Diabetesdag op 18 maart 2016 in Amersfoort.

De DESG-Leonardprijs – genoemd naar Leonard Thompson, de jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline – is al negen keer eerder toegekend. Aan de prijs is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden, door de winnaar naar eigen inzicht te besteden aan een diabetesproject. De jury van de DESG-Leonardprijs bestaat uit voorzitter Roos Nuboer (kinderarts-diabetoloog), Bas van de Goor (oud-volleybalspeler, Bas van de Goor Foundation), Louise Zandvliet (moeder van een kind met diabetes) en Katja Zuur (kinderdiabetesverpleegkundige). Door het grote aantal inzendingen is dit jaar gekozen voor drie genomineerden; de winnaar wordt op 18 maart bekend gemaakt.

De drie genomineerden

Inge Olivier heeft ruim dertig jaar diabetes en is sinds 2008 werkzaam bij Diabetesvereniging Nederland (DVN). In 2010 richtte zij de ‘SugarKidsClub’ op, die activiteiten organiseert voor kinderen tot 16 jaar. Zo zijn er kinderkampen, stranddagen en activiteiten op uiteenlopende locaties, zoals Snowworld, Duinrell en Toverland, maar ook kleinschaliger initiatieven, zoals speeltuin- en knutselmiddagen en kookworkshops. De communicatie gaat via het SugarKidsClub Magazine, nieuwsbrieven en Facebook. Vorig jaar heeft Inge ‘JONG met diabetes’ opgericht, bedoeld voor jongeren tot 30 jaar om onderling contact te bevorderen, begrip in de samenleving te stimuleren en kennis te verspreiden over onderwerpen die je niet makkelijk met je behandelaar bespreekt. Voor deze groep is er ook een eigen tijdschrift. Inge coördineert vol enthousiasme het groeiend aantal activiteiten en de talloze vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Zie ook www.dvn.nl.

De Stichting ééndiabetes werd in januari 2013 opgericht door Câthy, Jasper en Matthijs, die van mening waren dat type 1 diabetes veel méér omvat, dan je als jongvolwassene met je behandelaars kunt bespreken. Zo ontstond het idee een stichting op te richten voor jongvolwassenen met type 1 diabetes, met als doel het informeren, inspireren en ondersteunen van deze groep. Een positieve kijk op het leven met type 1 diabetes is het uitgangspunt. Inmiddels zijn er verschillende enthousiaste vrijwilligers betrokken bij de organisatie en wordt er samengewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van jongvolwassenen met type 1. De Stichting onderhoudt contact met bedrijven en andere instellingen om kennis te delen en samen te werken. Door middel van een jaarlijks fotografieproject – waarbij jongvolwassenen met hun diabetes zichtbaar in beeld worden gebracht -, wordt ook het begrip voor type 1 diabetes bevorderd. De slogan van de Stichting is niet voor niets: ‘Type 1 heb je niet alleen!’ Zie ook www.eendiabetes.nl.

De Stichting Kinderdiabetes Zeeland organiseert in de eigen regio tal van activiteiten voor kinderen met diabetes en hun ouders. De behoefte ontstond mede, omdat veel landelijke activiteiten op grote afstand plaatsvinden. De stichting werd in 2010 opgericht door Barry Rademaker, toen zijn zoon Mik op tweejarige leeftijd diabetes kreeg. Andere initiatiefnemers waren Eric Sulkers, kinderarts, Ed Vader, kinderdiabetesverpleegkundige, en Adri Salomé, grootvader van Mik. Activiteiten zijn familiedagen, uitjes naar pretparken en bezoek aan concerten. Ook waren er drie zomerkampen en was begin dit jaar het eerste bijzonder succesvolle skikamp. Binnenkort is de première van ‘Suikerlijers’, een door de Stichting geproduceerde documentairefilm over pubers met diabetes. Daarnaast geeft de Stichting voorlichting aan scholen en andere instellingen. De Stichting wil ook ouders bijstaan op het moment dat er bij hun kind diabetes is vastgesteld. Zie ook www.stichtingkinderdiabeteszeeland.nl.

De DESG-Leonardprijs vanaf 1990

De DESG-Leonardprijs is in 1990 ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor het welzijn van kinderen en jongeren met diabetes.. Vijf kinderdiabetesverpleegkundigen ontvingen de prijs al eerder: Janny de Visser (1990), Katja Zuur (1995), Aly Pruijs-Brands (2003), Marja den Boer-Pompert (2006) en Fatima Ait-Taleb (2011). Daarnaast ging de prijs naar DVN-lid Ruud van Dam (1992, overleden in 2013), de Expertisegroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (1999), oud-volleybalspeler Bas van de Goor (2008) en actrice Izaira Kersten (2013).