Effectieve risicocommunicatie

4.6 Effectieve risicocommunicatie: informeren, keuzes ondersteunen en gedrag beïnvloeden

Ronde 5: 15.30 – 16.15 uur

Het geven van informatie over gezondheidsrisico’s komt veel voor in de dagelijkse zorgpraktijk. Het doel van deze communicatie kan verschillend zijn. Het kan gaan om informeren over bijwerkingen van medicatie of informatie voor patiënten om een geïnformeerde keuze te kunnen maken om wel of niet mee te doen aan een bevolkingsonderzoek. Het kan ook zo zijn dat het doel van risicocommunicatie is het gedrag van de patiënt te veranderen, bijv. meer bewegen of anders eten voor gewichtsvermindering. In al deze gevallen is het van belang dat de risico’s goed gecommuniceerd worden opdat patiënten deze begrijpen.

Goede risicocommunicatie moet aansluiten bij hoe patiënten denken over de risico’s. Dat is vaak anders dan hoe experts over risico’s voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes denken. Risicocommunicatie gaat natuurlijk ook over getallen. Omdat epidemiologische informatie over risico’s abstracte informatie is, is dit voor veel patiënten moeilijk te begrijpen. Nog moeilijker is om deze informatie te gebruiken voor eigen keuzes. Toch is het belangrijk om risico-informatie op een begrijpelijke wijze te communiceren.

In deze presentatie zal worden ingegaan op de verschillen tussen patiënten en zorgprofessionals in perceptie van risico’s voor hart- en vaatziekten en diabetes en wat dat betekent voor de risicocommunicatie. Vervolgens zal worden ingegaan op slechtere en betere manieren om over risico’s te praten met patiënten. Het doel van de presentatie is zorgprofessionals te ondersteunen bij het adequaat en effectief communiceren met patiënten over gezondheidsrisico’s.

Spreker
Deze sessie wordt verzorgd door:

Timmermans-foto-50-65 Prof. dr. Daniëlle (D.R.M.) Timmermans
Hoogleraar Risicocommunicatie en Volksgezondheid, afdeling Sociale Geneeskunde, EMGO + Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, VUmc. Chief Science Officer Risicocommunicatie RIVM.

 

>> Terug naar programma-overzicht