Juiste diagnose: MODY, LADA en DM2 bij kinderen

4.2 Juiste diagnose: MODY, LADA en DM2 bij kinderen

Ronde 2: 11.15 – 12.00 uur

Meer kennis over diagnostische kenmerken van monogenetische diabetesvormen geeft een veel betere kans op de juiste diagnose en optimale behandeling. Kort gezegd: MODY en LADA worden nog te vaak over het hoofd gezien.
Datzelfde geldt voor DM Type 2 bij kinderen. Moet er worden gescreend? Hoe dan? En wat doe je vervolgens? Aandacht voor (de zorgstandaard) obesitas, screening op comorbiditeit en de interpretatie daarvan en uiteraard voor behandeling.

Monogenetische Diabetes over het hoofd gezien – een gemiste kans voor de patiënt
Type 1 diabetes bij kinderen en jongeren en type 2 diabetes op volwassene leeftijd zijn veruit de meest voorkomende diabetesvormen. Monogenetische diabetes – bekend in eerste instantie als “maturity onset diabetes of the young” (MODY) en neonatale diabetes mellitus (NDM) – zijn minder frequent. Echter, de juiste diagnose is voor de patiënt van groot belang. Bij deze vormen is grotendeels orale medicatie mogelijk. Daarnaast staat de juiste erfelijkheidsadvisering voor de getroffene gezinnen centraal. De presentatie en de leerdoelen zijn gericht op diagnostische kenmerken van monogenetische diabetesvormen, de weg naar de juiste diagnose en behandelopties.

DM type 2 bij kinderen: screenen, hoe dan en wat dan?
Annelies Brandsma vertelt iets over: het voorkomen van DM type 2 bij kinderen, het voorkomen van obesitas bij kinderen, de zorgstandaard obesitas, screening op comorbiditeit van obesitas bij kinderen en de interpretatie daarvan, behandeling van DM type 2 bij kinderen en de voorstadia daarvan.

Spreker(s)
Deze sessie wordt verzorgd door:

Simm-foto-50-65

Dr. Diemud (D.I.M.) Simm
Kinderarts-endocrinoloog, werkzaam bij Diabeter in Rotterdam en Amsterdam-Schiphol.

Brandsma-foto-100-130

Dr. Annelies (A.E.) Brandsma
Kinderarts in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam, in opleiding tot kinderendocrinoloog in het EMC-Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam.

>> Terug naar programma-overzicht