NDD programma: pakketopties middagcongres

Pakket 12

12.15 – Ontvangst met lunch @informatiemarkt
12.45
– Sessie: Begeleiding Diabetes Gravidarum in de eerste lijn kan prima!
– Sessie: Subtypering Diabetes type 2 en gepersonaliseerde leefstijl interventie’
14.15 – Pauze @Foyer
14.45 – TOP-sessie: De nieuwe NHG standaard CVRM: hoe pak je dat aan in de dagelijkse praktijk?
16.15 – Keynote: Hoe gaat het ondertussen met ons?
17.00 – Einde

Spreker: Alice Tekelenburg

Een diëtiste en een verloskundige vertellen het verhaal van hun jarenlange succesvolle samenwerking in de begeleiding van diabetes gravidarum in de eerste lijn. Belangrijk in de ontwikkelde aanpak zijn frequente bloedglucosedagcurves in combinatie met voedingsaanpassingen onder begeleiding van een diëtist.

Sprekers: Anne-Margreeth Krijger, dr. Suzan Wopereis & dr. Susanne Berbée

In 2019 heeft de pilot ‘diabetypering en leefstijl als medicijn’ in de eerste lijns zorg¬praktijk in Leiden in samenwerking met TNO plaatsgevonden. Op basis van de mate van insulineresistentie en bètacelfunctie is hierbij onderscheid gemaakt in diabetes subtypes, waarna een gepersonaliseerde leefstijlinterventie gestart is. De uitkomsten van deze pilot leiden tot praktische handvatten!

Door NHG diabetes expertgroep DiHAG

Voorzitters: Diana Rietdijk & Janneke Spitsbaard-Velmans

Sprekers: Marc Huls, drs. Jaap Kroon, dr. Bertien Hart, dr. Wilko Spiering & dr. Jan Westerink

De NHG richtlijn cardiovasculair risicomanagement is herzien. Deze multidisciplinaire richtlijn is op een aantal belangrijke punten gewijzigd. Daarnaast is maatwerk van groot belang bij het toepassen van deze richtlijn. Hoe implementeer je deze richtlijn in de dagelijkse praktijk? Hoe schat je risico’s in van een diabetespatiënt en hoe leg je dit uit in de spreekkamer? Hoe informeer je en begeleid je een patiënt bij keuzes voor een behandeling? Hoe stellen we de diagnose hypertensie? Wanneer doen we aanvullende diagnostiek? Wat doet leefstijl en wanneer starten we wel of geen medicamenteuze therapie. Is er in de nabije toekomst een plek voor de nieuwe diabetesmiddelen in de huisartsenpraktijk? Op al deze interessante vragen gaan we dieper in tijdens deze sessie. Deze sessie is multidisciplinair, dat wil zeggen dat alle zorgverleners aanwezig op de NDD van harte welkom zijn! Kaderhuisartsen Diana Rietdijk en Janneke Spitsbaard-Velmans zullen deze sessie voorzitten. Samen met Jan Westerink en Wilko Spiering (internist-vasculair geneeskundigen), Marc Huls, Jaap Kroon en Bertien Hart (kaderhuisartsen diabetes) gaan we deze sessie praktisch insteken en dieper op deze onderwerpen in.

Spreker: prof. dr. Frank Snoek

Als we het hebben over persoonsgerichte diabeteszorg en preventie dan is de patiënt de focus. Dat is logisch en terecht. Maar bij het jubileum van de onze zorgketen draaien we voor een keer de camera eens 180 graden: hoe gaat het met ons? Prof. dr. Frank Snoek gaat in aanloop naar NDD2020 die vraag onderzoeken. “Onderzoek laat zien dat gezondheid en welbevinden van de professional in hoge mate bepalend zijn voor de kwaliteit van de zorg. Ik wil graag weten hoe het met ons gaat, wat betreft werkdruk, stressklachten, burnout, en dergelijke. Kortom, een actueel beeld van welzijn en vitaliteit van de diabetesprofessional. En ik ben ook nieuwsgierig naar tips: hoe blijf je als persoon en team gemotiveerd, hoe hou je jezelf en elkaar vitaal? Ik nodig iedereen van harte uit om mee te doen aan de enquête die online staat – dan help je mee aan een goed verhaal dat belangrijk is om te vertellen!”