NDD programma: pakketopties ochtendcongres

Pakket 4

8.30 – Ontvangst @informatiemarkt
9.00
– NDD-college: Voorbij de cholesterol/HDL ratio: wat moet je nu echt weten over cholesterol, triglyderiden en statines?
– Sessie: Vaatdiagnostiek in de eerste lijn
10.30 – Pauze @Foyer
11.00 – TOP-sessie: Vaste voet aan de grond
12.30 – Einde, inclusief lunchpakket mee naar huis

Spreker: dr. Jan Westerink

In de praktijk is het nog niet zo makkelijk om goed te begrijpen wat een lipiden-panel nu eigenlijk aan informatie bevat. Voor je het weet kijk je alleen nog maar naar de cholesterol/HDL ratio en zucht je alleen mee over strengere LDL cholesterol doelen in richtlijnen. Maar wat staat er nu eigenlijk voor informatie in dat lipiden-panel?

In een collegevorm nemen we nog een keer door hoe lipiden geregeld zijn. Door het gebruik van casus leren we hoe je mensen herkent die te veel alcohol drinken, hoe het lipiden- panel er uit ziet bij iemand die diabetes heeft of het gaat krijgen en wat het effect is van roken en de pil. Eindelijk komt er enig houvast over wat nu eigenlijk “normaal” is en wanneer je toch eens moet verwijzen. En wat moet je nu eigenlijk met hele hoge triglyceriden? Ook bespreken we welke onderdelen van het panel goed te behandelen zijn met leefstijlverandering (beweging, voeding) en welke veel minder goed of bijna niet. In dat geval zal medicatie onderdeel van de aanpak moeten zijn.

Tot slot nemen we nog door wat wij kunnen doen om statine-intolerantie en daardoor het gebruik van anti- PCSK9 te verminderen.