Het programma voor NDD2024 is nog volop in de maak! 

Zoals vanouds wordt het programma gevuld met NDD-colleges en TOP-sessies. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates, of schrijf u in voor de NDD nieuwsbrief.

  • Een NDD-college brengt u even terug in de schoolbank om basiskennis bij te spijkeren: compact, concreet, toepasbaar.
  • TOP-sessies worden georganiseerd door leden van de NDF. Ze duren langer, gaan dieper en leggen de verbinding tussen disciplines.

Plenaire opening

Diabetes en lage gezondheidsvaardigheden: Beter Begrijpen, Bewuster Begeleiden en Actief Betrekken

Sprekers: Vera Booij, Annelieke Pasma en Marijn Favejee

Lage gezondheidsvaardigheden bij diabetespatiënten: hoe herkennen we deze eigenlijk, en wat is het verschil met laaggeletterdheid? Ontdek hoe patiënten met lage gezondheidsvaardigheden de zorg ervaren én krijg praktische tips over zorg op maat. Zo werken we samen aan het beter betrekken van de patiënt met lage gezondheidsvaardigheden tijdens de behandeling.

NDD-colleges

Insuline 1 pot nat

Sprekers: Yvette Brouwershaven en Agnes Clement-de Boers

Een apotheker en kinderarts gaan in gesprek over de verschillen en overeenkomsten in insuline en redenen om een keuze te maken voor een patiënt. Dit doen zij aan de hand van praktijkvoorbeelden, waarbij tevens het preferentiebeleid insuline wordt aangestipt.

Alles over antidiabetica
Spreker: Prem Adhien
Hypoglykemieën en sensoren: is elke hypo hetzelfde?
Spreker: Bastiaan de Galan

Het past goed bij thema: Haal het beste uit elk zorgmoment
Daarin is gezamenlijke besluitvorming belangrijk: een combi van behandeldoelen en persoonlijke doelen: maar je hebt vaak te maken met dilemma’s: hoe maak je de puzzel (samen). (Casussen, persona’s). Ervaringsdeskundigheid is hier belangrijk. Plus de vraag: is er een deskundige op het gebied van de puzzel?

  •  Hoe doe je dat: samen doelen opstellen, met name in geval van complexe medische afweging
  • Indicaties en streefwaardes bij behandeling van andere risicofactoren bij mensen met type1 (23)
  • Hoe om te gaan met verschillende behandeldoelen (24)
  • De nieuwe 2G en 3G middelen (o.a. Wordt metabole gezondheid het doel van de behandeling?) (31, 32)

NDD TOP-sessies

Op naar een geïntegreerde behandeling

Op weg naar een integrale aanpak van obesitas en diabetes

Georganiseerd door NVD en DiHAG
Sprekers: Marc Huls, Liesbeth van Rossum en Jolande van Teeffelen

Uit de literatuur en recente internationale richtlijnen blijkt steeds duidelijker dat de onderlinge samenhang tussen obesitas en diabetes onmiskenbaar is. Beide ziektebeelden delen niet alleen gemeenschappelijke risicofactoren en pathofysiologische mechanismen, maar beïnvloeden elkaar ook wederzijds, wat de noodzaak benadrukt om ze gezamenlijk aan te pakken. Deze integrale benadering vereist niet alleen een wetenschappelijke integratie van deze aandoeningen, maar ook een gecoördineerde aanpak van beide ziekten. Hierbij spelen verschillende disciplines een cruciale rol, zowel in de tweede lijn als in de eerste lijn, waarbij de samenwerking tussen internist, huisarts en diëtist essentieel zijn. Door de zorg voor obesitas en diabetes op deze wijze te integreren, kunnen we effectiever inspelen op de complexe behoeften van patiënten en bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Onderwerp: diabetestechnologie

Sprekers: Sasja Huisman

In deze TOP-sessie gaan we in op onderbelichte kanten van diabetestechnologie: Wat weten we, en komt eraan op het gebied van Slimme Insulinepennen? Hoe zit het met de techniek voor Type 2? Gaan de ketonenmeter, lactaatmonitor en stappenteller iets toevoegen aan de algoritmes? Wat is het vernieuwde NDF Standpunt over Open Source software? En last but not least, met welke psychologische factoren moeten we rekening houden bij het gebruik van deze technologieën?

Onderwerp: Prediabetes en leefstijlgeneeskunde

Sprekers: Hanno Pijl en Loïse Jacz

Hoe worden mensen zich bewust dat ze prediabetes hebben, wat heeft dit voor gevolgen voor hun gezondheid en hoe zijn zij te motiveren om gezonder te gaan leven en zo diabetes type 2 te voorkomen? Directeur van het Diabetes Fonds Diena Halbertsma licht in deze sessie de bewustwordingscampagne van het Diabetes Fonds toe waarbij mensen worden opgeroepen de diabetes risicotest te doen. Internist-endocrinoloog prof. Hanno Pijl gaat in op prediabetes: wat is het, hoe vaak komt het voor, wat zijn de gevolgen voor het lichaam en welke screeningtools en behandelingen zijn er? Huisarts Loïse Jacz deelt haar ervaringen over de groepsconsulten in Den Haag voor mensen met prediabetes, en de toeleiding naar (leefstijl)interventies in het gezondheids- of sociale domein.

NDD-Sessies

Hoe om te gaan met verschillende behandeldoelen? 
Behandeling type 2 diabetes met welke medicatie; bij wie en welke rol heeft metabole chirurgie?

Sprekers: Arianne van Bon en Eric Hazebroek

Type 2 diabetes heeft verschillende fenotyperingen. Dat maakt dat niet elke behandeling voor iedereen geschikt is. In deze voordracht wordt hierbij stilgestaan. Ook gaan we in op de wisselwerking tussen obesitas en type 2 diabetes wat beterft de oorzaak, het gevolg en de behandelopties met onder meer metabole chirurgie.

Tussentijdse update voedingsrichtlijn

Sprekers: Elise Kuipers

Voor goede diabeteszorg is het van belang dat er eenduidige en goed onderbouwde voedingsadviezen worden gegeven die zijn gebaseerd op de meest recente wetenschap. In 2020 is de nieuwste voedingsrichtlijn van de NDF uitgebracht. Om een actueel overzicht te bieden is in 2022 gestart met een tussentijdse update, waarbij een select aantal onderwerpen werd geüpdatet. In deze sessie vertellen we u meer over deze updates. 

Diabetes en multimorbiditeit
Spreker: Miranda Schram
Diabetische lipodystrofie en huidproblemen bij sensoren
Spreker: Thomas Rustemeijer
 
Het aantal gebruikers van een glucosesensor of een insulinepompsysteem blijft toenemen. Steeds vaker worden problemen met deze medische apparaten gemeld. In een groot onderzoek gaf 30 tot 50% van de Nederlandse gebruikers aan huidklachten te ervaren. Plakpompen lijken meer klachten uit te lokken dan de insulinepompen die gebruik maken van een infusieset. De meest voorkomende huidklachten zijn contacteczemen die jeuk geven en een branderig gevoel, waardoor het gebruik van de medische apparaten als zeer onprettig kan worden ervaren. In deze sessie gaat Thomas Rustemeyer in op de mogelijkheden om huidproblemen te voorkomen en bij opgetreden klachten oplossingen te vinden. Hij gaat onder meer in op lipodystrofische afwijkingen waar bij de beginnende laesies verergering voorkomen kan worden en bij de oudere plekken cosmetische oplossingen kunnen worden gezocht.
Verandering van seksualiteit en intimiteit bij diabetes
Spreker: Peter Leusink
 
Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijke aspecten van kwaliteit van leven. Een chronische ziekte als diabetes heeft daarop invloed. In de presentatie zal worden ingegaan op de fysieke, psychische en relationele gevolgen van diabetes op seksualiteit, op hoe het onderwerp besproken kan worden en op wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn.
Stress door diabetes (Diabetes distress)

Spreker: Behiye Özcan

In het dagelijks leven ervaren veel mensen een vorm van stress. Mensen met diabetes hebben daar bovenop ook nog stress door diabetes, ook wel diabetes distress genoemd. Dit zijn mentale klachten die mensen door de ziekte ervaren. Eén op de drie mensen met diabetes heeft last van stress door diabetes. Als deze klachten niet op tijd worden herkend of behandeld, dan kunnen ze vaak leiden tot slechtere bloedglucosewaarden en mindere kwaliteit van leven.

Hoe persoonsgericht werken diabetesstigma tegengaat

Sprekers: Giesje Nefs en Rosaline Mentink

80% van de mensen met diabetes ervaart diabetesstigma en 20% rapporteert discriminatie. Daar moeten we wat mee! Zeker omdat diabetesstigma’s leiden tot een minder goede gezondheid en daarmee dus de gezondheidsverschillen vergroten. Rosaline Mentink, senior projectleider/adviseur bij Pharos en voorheen diabetesarts en Giesje Nefs, psycholoog bij Diabeter/Diabeter Centrum Amsterdam en onderzoeker bij Radboudumc en Tilburg University, nemen u mee in wat stigma’s zijn, hoe deze ontstaan wat de gevolgen ervan zijn. Daarnaast geven ze praktische adviezen om mee te nemen naar de spreekkamer. Bijvoorbeeld over de taal die u gebruikt: waarom woorden als therapietrouw en diabetescontrole niet helpen. Rosaline en Giesje gaan er graag over in gesprek! Want (‘I am greater than my highs and lows’), daar zijn ze het mee eens. 

Secundaire preventie

Spreker: Marielle Schoenmakers en Anke van Bijsterveldt

Bij chronisch zieke kinderen is zelfmanagement heel belangrijk. Dit betekent dat de behandeling van de ziekte niet alleen in het ziekenhuis plaatsvindt, maar zich vooral afspeelt in de thuissituatie van het kind. Zorg dragen voor zelfmanagement vraagt veel van kind en gezin; een leven lang 24 uur per dag, naast alle andere ontwikkel- en opvoedtaken.

4kids2tell is een organisatie die een combinatie maakt tussen medisch-technische handelingen en pedagogische ondersteuning rondom kinderen met diabetes en het gezin. Doel is om medisch technische handelingen effectief uit te voeren en het welzijn en daarmee kwaliteit van leven met een chronische ziekte te verbeteren.

PRO’s in de spreekkamer
Tussentijdse update Voedingsrichtlijn
Jongeren en diabetes
Ouderen en diabetes
Handen & voeten
Diabetes type anders
Sprekers: Marielle Schroijen en Martin Willink
 
Wist u dat er naast DM type 1 en 2 nog andere typen DM bestaan? 5-11 % heeft Diabetes type ‘anders’, zoals MODY en MIDD. Maar denk ook aan LADA en DM type 3c.  Deze typen komen minder vaak voor en worden daarom vaak niet herkend.
 
Het is erg belangrijk om òòk deze zeldzamere vormen van DM te herkennen; soms leidt een andere diagnose tot een andere, beter passende behandeling. Daarnaast kan een diagnose van een erfelijke vorm van DM ook impact hebben op familieleden.
Parodontitis, de vaak vergeten complicatie van diabetes en het positieve effect van behandeling ervan

Spreker: Nina Nijland

Het belang van samenwerking tussen medische professionals en mondzorg professionals wordt de laatste jaren steeds duidelijker aangezien er een sterk aangetoonde relatie bestaat tussen de algemene gezondheid en mondgezondheid. Vooral de relatie tussen diabetes en parodontitis is veel bestudeerd en zal vandaag uitgebreid aan bod komen. Sinds enkele jaren is onze onderzoeksgroep bezig met het maken van een parodontitis screening tool die gebruikt kan worden in de medische wereld. De nieuwste ontwikkeling en het gebruik hiervan gaan we met jullie doornemen zodat hij direct vanaf de volgende werkdag in de praktijk kan worden toegepast.

Hybride diabeteszorg
Sprekers: Ingrid Hendriksen en Angela de Rooij
 
  • Wat is het DiDia-project
  • Wat is er in het kader van DiDia opgehaald aan kennis en ervaringen bij zorgverleners en patiënten 
  • Hoe nu verder?
 
Bouwen aan gezonde gemeenschappen

Sprekers: Janneke de Groot en Susanne Renkema

De impact van medische zorg op de gezondheid van mensen is slechts 10 procent. Terwijl leefstijl en de sociale en fysieke omgeving veel meer invloed op onze gezondheid hebben: bijna 70%! Daarom kiest 2diabeat voor een wijkaanpak, waarbij ingezet wordt op samenwerking tussen inwoners, professionals, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de wijk om een gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving te bevorderen. En dat werkt! Ruim 70 wijken hebben zich inmiddels aangesloten bij 2diabeat. In deze sessie nemen Janneke de Groot, programmamanager 2diabeat en Susanne Renkema, lokale aanjager van Gezond Wijdemeren u  mee in de aanpak van 2diabeat, delen zij praktijkvoorbeelden en resultaten en leert u hoe u zelf de eerste stappen kunt zetten in jouw wijk. Meld u aan voor deze sessie en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan de gezondheid van de inwoners in jouw wijk of regio.

Plenaire afsluiting

Als de sensor het voor het zeggen heeft
Onderwerp: diabetes science non fiction